EducatHUB Hakkında – EducatHUB

EducatHUB Hakkında

EducatHUB, öğrencilerin yaratıcılıklarını keşfedecekleri dersleri kendi öğretmenleri mentörlüğünde sınıflara taşımak maksadıyla yola çıktı.  

HUB’daki müfredatlar kendi alanlarında uzman olan öğretmenler tarafından oluşturuldu. HUB’ı platformu bu müfredatları sınıfında kullanan öğretmenlere içeriği düzenleme/farklılaştırma ve kendi tecrübelerini öğrencilerle paylaşmasına izin veriyor. 

EducatHUB’la okullar/eğitim merkezleri tüm uzaktan eğitim sürecini yönetebilir. Öğretmenler kendi derslerini ekleyebilir veya herhangi bir LMS’den farklı olarak HUB içerisindeki uzmanların yazdığı müfredatları alıp kullanabilir.

EducatHUB ile Hedefimiz

EducatHUB’ın büyük ölçekteki hedefi Covid-19 sonrası daha önemli hale gelen online eğitimde uluslararası pazarda söz sahibi olacak bir Türk firması olmasıdır. 2021 başında HUB’ın Arapça, İspanyolca ve İngilizce versiyonlarını kullanıma açacağız. 

EducatHUB fikri nasıl gelişti? 

İnovatif Projelerin bir ihtiyaçtan veya insanın hayalini kurduğu şeylerden zamanla evrilerek ortaya çıktığına çok kereler şahit olmuşuzdur. Benzer bir şekilde  EducatHUB’ın kuruluş fikri de bazı kişisel tecrübelerden ve eğitimde karşılaştığımız sorunlara çözüm arayışından ortaya çıktı:

Kurucumuz ile yapılan röportajda fikrin oluşumunu şöyle anlatmıştı;

Tarsus Amerikan Koleji’nde çalıştığım yıllarda, seçmeli bir dersi çok iyi öğreten, yıl sonunda dersin etkinliğini görkemli bir şekilde yapan bir öğretmen okuldan ayrıldı. Sonrasında bir daha bu ders bu şekilde verilemedi  ve etkinliği de görkemli olmadı. O zaman bu dersin içeriğini online ortama aktarılmış olsaydık , o dersi vermek üzere gelen öğretmen de aynı şekilde devam ettirebilirdi diye düşünüp bunu okulumla paylaşmıştım.  Akabinde o yıl   Moodle’ın yaptığı tüm işleri yapan bir yazılımı kendim yazıp  okulda kullanmaya başladık. İyi uygulamaları devam ettirmek için harika bir çözüm olmuştu.  

Diğer bir olay ise  her zaman ilgili olduğum Permakültür ile ilgili  seçmeli  bir ders açmak isteyişimdi. Ancak bu ders ile ilgili içerik oluşturmak için kaynak bulmak sorun olmuştu.  İdare “Dışarıdan bir uzman getirebiliriz, birlikte yürütürsün”  diyerek bana yol göstermişti. Kulübü kurmuştum ama bir sorun oldu ve dışarıdan eğitmen gelmedi.  Biraz araştırdım ama iki hafta sonra kulübü devam ettiremeyip kapattım. O zaman bu dersin  bir müfredatı  olsa ve  ben onu uyarlayıp kullanabilseydim , öğrencilerimi ekleyip  birlikte güzel bir öğrenme süreci yaşardık diye düşünmüştüm. Ama olmadı. 

2013 yılında Robert Kolej direktörü ile online eğitim için farklı neler yapabiliriz üzerine çalışırken ona Tarsus Amerikan Koleji’ndeki ilk olayı anlattığımda fikri çok güzel buldu. Güçlü olduğumuz seçmeli dersleri tüm Türkiye’ye açmak istediğini söyledi. Robert Kolej’deki 10 seçmeli dersi 10 üniversite ile eşleştirdik.  Planımıza göre müfredat akademisyenlerle  geliştirilecek, dersi verecek  öğretmenler yaz ayında bu  derslerin nasıl işleneceği ile ilgili  eğitim alacak  ve her yıl sonunda ilgili üniversitede çıkan ürünler  sergilenecekti.  O yıl iki dersin (Şiir ve Sinema) pilot olarak hazırlığını yaptık ama sonraki yıl direktörle okul yolları ayırınca yeni yönetim bu projeyi durdurdu. Hayalini kurduğum uzmanların elinden  online müfredat süreci yine yarım kalmıştı. 

Kendi gözlemlediğim diğer bir olay ise,  2003 doğumlu kızımın son yıllarda birçok  online derse ücretli veya ücretsiz bir şekilde kaydolması ve bir öğrenme topluluğu ile aldığı dersler veya bir öğretmen/yetişkin mentörlüğünde aldığı derslerin diğer derslere (kendi kendine öğrenebileceği) nazaran daha fazla tamamlandığını gördüm. Grupla öğrenme, mentörle öğrenmenin daha verimli olabileceğini çok yakınımda görmüş oldum. 

Aslında EDUCAT ailemiz  VEX Robotics Türkiye Distribütörü olduğunda  amacımız VEX’lerin turnuva amacıyla kullanılmasından ziyade, müfredatı oluşturularak yıl boyunca eğitimde kullanılması ve tüm öğrencilerin robotik eğitimi almasıydı. Türkiye’de müfredat yazan bir firmaya ziyarete gittik ve onlara VEX Robotics’in müfredatını sistemlerine koymalarını rica ettik. Kabul etmediler ve biz de o zaman bu yazılımı kendimiz yazmak için yola çıktık. 

22 yıl bilgisayar öğretmenliği yaptığım süreçte ders vermekten en çok keyif aldığım zaman dersin sonundaki  turnuvalar veya etkinlikler idi . Eğer dersin içinde oyunlaştırma,  sonunda bir etkinlik varsa dersin işlenmesi hem öğretmen hem öğrenci için çok keyifli oluyordu. 

Özetle bu yaşadıklarım bana ve paylaştığım ekip arkadaşlarıma  EducatHUB’ı geliştirirken ilham verdi. EducatHUB yaratıcı öğretmenlerin harika fikirlerini tüm Türkiye ile paylaşmalarını sağlamak için çalışmaya başladı. EducatHUB sadece öğrenci için değil,  bu derse mentörlük yapacak öğretmen için planlandı.  Bu müfredatı kullanan her öğretmen dersin içeriğini istediği gibi düzenleyebilecek, böylelikle EducatHUB müfredatı her sınıfta farklı şekilde kullanılacak ve yılın sonunda yüzlerce öğretmenin katkısı ile ertesi yıla daha da zengin bir  içerikle başlayacak. Her dersin üreteceği bir proje  ve bunun Türkiye genelide yapılacak uluslararası Maker Faire kapsamında etkinlikleri olacak ve yılın sonunda her dersin bir kapanış etkinliği yapılacak. Hep birlikte üreten öğrencilere “Sahne senin!” diyeceğiz. 

EducatHUB öğrencilerin bu seçmeli derslerden faydalanıp yaratıcılıklarını, işbirliklerini geliştirip öğrenmekten keyif almalarını da sağlayacak. “ Mehmet ÖZDEMİR


Educat Kurucusu Mehmet ÖZDEMİR Hakkında 

Educat Kurucusu Mehmet ÖZDEMİR

16 yıl Tarsus Amerikan Koleji, 7 yıl Robert Kolej’de bilgisayar öğretmenliği, IT müdürlüğü ve Bilgisayar merkezi koordinatörlüğü yaptı. 

2013 yılında Apple tarafından Türkiye’nin ilk Apple Distinguished Educator’ı seçildi. Sonraki 4 yıl boyunca Apple tarafından İrlanda, Amerika, Almanya ve Hollanda’da eğitimlere ve etkinliklere davet edildi. 

2014 yılında ekip arkadaşları ile yine Türkiye’nin ilk Google Sertifikalı eğitmeni oldu. Almanya ve Hindistan’da Google etkinliklerine katıldı ve Türkiye’deki deneyimlerini anlattı. 

Türkiye’nin ilk School Maker Faire’ni 2015 yılında Robert Kolej’de arkadaşları ile organize etti. Sonraki yıllarda Maker Öğretmen topluluğu içindeki öğretmenlerle 20’ye yakın School Maker Faire organizasyonu gerçekleştirdi. 

Tarsus Amerikan Kolejinde çalışırken İzmir Valiliği resmi web sitesi dahil Türkiye ve yurtdışından yüzlerce firmanın web sitesini php, asp, .net ile kodladı ve tasarımlarını yaptı. 2 yıl Çukurova Sanayi İşletmelerinde Bilgi İşlem departmanında yazılımcı olarak çalıştı bu süre içinde As400 platormunda ILE RPG ile çeşitli yazılımlar ve .net ile web tabanlı çeşitli yazılımlar ve kurum alışveriş sitesini yaptı. 


EducatHUB Koordinatörü Ömer GÜNEŞ Hakkında 

Ömer Güneş EducatHUB Koordinatörü

1978 doğumlu Ömer GÜNEŞ ilk, orta ve lise öğrenimini Manisa’da, yüksek öğrenimini ise Ankara Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilişim Sistemleri Öğretmenliği bölümünde yaptı.

9 yılı Bilişim Bölüm Şefliği olmak üzere 20 yıldır aktif olarak Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği yapmaktadır. Eğitim, iletişim ve tarım sektöründe yazılımları bulunmakla birlikte birçok web projesinde görev aldı. Aynı zamanda bir gezi portalının kurucu ortağıdır. Ayrıca kişi ve kurumlara bilişim danışmanlığı yapmaktadır.

Okul Öncesi Kodlama Öğreniyorum, İlkokul 1 Kodlama Öğreniyorum ve İlkokul 2 Kodlama Öğreniyorum adında üç adet MEB müfredatına uygun bilgisayarsız kodlama kitabı ile Ortaokul 5. sınıf Bilişim Teknolojileri, Ortaokul 5. sınıf Bilişim Teknolojileri ve Robotik, Ortaokul 6. sınıf Bilişim Teknolojileri, Ortaokul 6. sınıf Bilişim Teknolojileri ve Robotik olmak üzere dört adet MEB müfredatına uygun ders kitapları yazımında görev almıştır.


Educat Hakkında 

Eğitimtek Eğitim Hizmetleri ve Danışmanlık’ adı ile başlayan faaliyetlerine başlayan şirketimiz 3 öğretmen 1 akademisyen tarafından 2014 yılında kuruldu. 2017 yılından itibaren ‘Educat’ marka ismi ile  faaliyetlerine devam etmektedir. 

Google Eğitim Partneri 

Eğitimtek 2015 yılından bölgenin tek Google Eğitim Partneri olmuştur. Bugüne kadar birçok okulu Google Okulu yaptı ve eğitimlerini verdi. Eğitimde Fatih Projesi kapsamında MEB ile Google projesinin yürütücülüğünü yaptı. Türkiye’nin birçok bölgesinde proje okullarında Google Eğitimleri verdi  ve  600 MEB öğretmenin online Google Eğitimlerini yürüttü. Google sınavlarının Türkçe’ye çevrilmesinde görev aldı. 

Konferanslar 

2015 yılında MEF Üniversitesinde Invent To Learn kitabının yazarı Gary Stager, Alan November gibi dünyanın sayılı konuşmacılarının katılımı ile Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı Edtechist’i organize etti. 

2016 yılında MEF Üniversitesinde, 2019 yılında İzmir, Konya ve İstanbul’da Eğitimde Değişim Konferansları’nı organize etti.

Sertifika Programları

MEF Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversiteleri işbirliği ile MakerÖğretmen, STEMÖğretmen, Oyunlaştırma ve Eğitim Teknolojileri Uzmanı ETUSP Sertifika programlarını organize etti. Bu programları 600’den fazla öğretmenin katılımı ile  toplamda 30’dan fazla yürüttü. 

Kalkınma Ajansı projeleri ile STEM ve Maker eğitimleri organize etti.

www.egitimdeteknoloji.com, www.egtmatematik.com, www.kodlamaker.com

bloglarını kurdu ve haftalık sosyal medya konuşmaları #egtkonus‘u organize etti.

Educat Türkiye’nin birçok farklı yerinde 100’e yakın okulun eğitim teknolojieri, Maker ve STEM Öğretmen danışmanlıklarını yürüttü, öğretmen eğitimleri verdi. 

Educat gönüllü olarak yürüttüğü birçok projeyi  kendi başına büyümesi daha kurumsal şekilde ve  daha fazla gönüllüyle Türkiye’nin her yerine ulaşması için 2018 yılında bir grup öğretmen tarafından kurulan Eğitimde İnovasyon Derneği’ne devretti. 

Educat, her yıl eğitimde fark yaratan projeleri hayata geçirmeye devam etmektedir