VEX IQ robotları için yeni kodlama programı: VEXcode IQ – EducatHUB
Dünyanın En Büyük Robotik Turnuvası Türkiye’de
2 Şubat 2020

VEX IQ robotları için yeni kodlama programı: VEXcode IQ

Mart ayında VEX V5 için Vex Coding Studio programı yayınlandığında çıkan haberlerden biri de VEX IQ için de firma tarafından bir kodlama ortamı yayınlanacağıydı. Pek de uzun olmayan bir bekleyişten sonra VEXCode IQ Blocks 12 Temmuz’da yayınlandı. VEX News’de geçen lansman yazısında programdan kısaca şu şekilde bahsediliyor:

“VEXcode IQ Blocks Scratch bloklarından güç alan grafikli sürükle-bırak tabanlı bir programlama ortamıdır. Daha kolay bir VEX IQ robot programlaması için 100’den fazla VEX’e özel blok ekledik. Bu öğrencilerin karışık derleyici hatalarıyla veya yazılım dili tabanlı bir programlamaya maruz kalmaksızın programlamayı deneyimlemesine ve keşfetmesine imkan sağlıyor.”

Modkit for VEX’de yaşadığım programlama sıkıntılarından dolayı benim en çok ilgimi çeken gelişme eklenen yeni bloklar. Şöyle bir aşağı doğru kaydığımda gözüme ilk çarpan şey “wait until” ve “repeat until” blokları. Yazdığım pek çok programda bunları karşılayacak kodlar denerken aldığım hatalar beni gerçekten yoruyordu. Modkit for VEX giriş seviyesine uygun tasarlandığından ve daha karmaşık programlar için RobotC gibi bir alternatif olduğundan bu duruma pek takılmamaya çalışsam da VEXcode IQ Blocks’u kurcalarken gözüme çarpan bu bloklar beni gerçekten mutlu etti. Bir diğer güzellik ise Variables kategorisine gelen “Make a List” yani dizi oluşturma bloğu. Şimdilik 10 eleman ile sınırlı olarak paylaşılsa da (ki çoğu durumda yeter de artar bile) gerçekten görmekten en mutlu olduğum güncelleme olarak kendini güne altın harflerle yazdırdı.

Şekil 1-Eklediğim “hey” adındaki diziyi görüyorsunuz

Modkit for VEX’de sorun olan bir diğer konu ise eklediğimiz sensör ve motorlar ile kodlama ekranı arasındaki geçişlerdi. VEXcode IQ Blocks’da elektronik cihazların olduğu menü açılır kapanır bir ekran penceresine dönerken bence göze hoş gelen minimal bir görünüm de sağlanmış. İşte tam o anda Modkit for VEX’den alışık olduğumuz parça parça kodlama pencerelerini ararken eklediğim her komponente ait kod bloğunun soldaki blokların arasına dahil olduğunu görüyorum ve artık keyfime diyecek kalmıyor. Denetim Masası’na girip onca Modkit for VEX örnek program arşivime rağmen tık diye kendilerini siliyorum. Buraya eklemek istediğim diğer süper farklarsa birincisi artık kopyala-yapıştır hakkımızın sağ tık “duplicate” özelliği ile aktif hale gelmesi, ikincisiyse blokları yerleştirdiğimiz tuvale yakınlaşıp uzaklaşabilme imkanı. Bu son iki özelliğiyle de VEXcode IQ Blocks tüm VEX IQ kullanıcılara ilaç gibi gelmiş bulunmakta.

Tanıtım yazısında belirttiği gibi gerçekten motor ve sensör bloklarında işleri kolaylaştıran bir çeşitlenme mevcut. Tork ayarı, motorun hareket üretmediğindeki durumunu kontrol etmek için bir blok (set holding bloğunun yetersiz kaldığı durumları güçlendirmek için), bunun yanında motorlar için tork ayarı, renk sensörünün ledinden çıkan ışığın miktarını ayarlama blokları gibi çok spesifik bloklar da VEXcode IQ Blocks ile kullanıma sunulmuş durumda. Bu sayede aslında yapacağımız robot ve sistemlerde daha özel durumları karşılayabilen programlar üretebilmemizin kapısı da açılmış oldu.

VEXcode IQ Blocks ile tanıtılan bir diğer hizmet ise SPARK tabanlı V5 eğitimlerinden aşina olduğumuz education.vex.com sitesindeki STEM eğitimlerine VEX IQ için de eğitimler eklenmeye başlanması. VEXconde IQ Blocks ile ilgili programlama derslerinin burada yer alacağı belirtilirken programın içinde pek çok yerde aslında nasıl kod yazılacağına dair pek çok içerik mevcut. Bunlardan ilki hemen ana pencerede gördüğümüz “Tutorials” tuşu ile açılan pencere iken bir diğeri hemen motor ve sensörleri eklediğimiz pencereyi açan ikonun yanındaki “?” ikonu ile açılan pencerede. Bu pencereyi açtığımızda “Select a block to see more information” diye bir yazı karşımıza çıkıyor ve hakkında bilgi edinmek istediğimiz bloğun üzerine tıkladığımızda doyurucu ve anlaşılır bir içerik ile karşılaşıyoruz. Küçük bir miktarda bloğun işlevinden ve üzerindeki parametrelerin ne anlama geldiğinden bahsettikten sonra “How to Use” kısmında örnek programlar vererek kullanımı pekiştiriyor. VEXcode IQ Blocks ile sunulan bence en verimli içerik ise “File” menüsü vasıtasıyla eriştiğimiz seçeneklerdeki “Examples” ekranında bulunan 40’tan fazla örnek program. Aslında temelde yapmak isteyeceğimiz pek çok eylem için örnek programı bünyesinde barındıran örnekler sadece kod bloklarından oluşmuyor, adımları anlatan açıklamalar da beraberinde veriliyor.

Şekil 2-açılan örnek bir programda kodlara eklenen açıklamalar ve hangi robot modeli içinse onun için eklenen motor ve sensör girişlerini görüyorsunuz

VEXcode IQ Blocks şimdilik Windows, Mac ve Chromebook bilgisayarlar için uyumlu. Ancak tanıtım yazısında bildirildiği üzere 2019 Sonbahar’da Android ve İOS sistemler için de program sağlanacak. Son olarak bu yayınlanan program ne kadar kullanılabilir durumda olsa da aslında bir ön sürüm olduğunu belirtmekte de fayda var. VEX bu konuda kullanıcılardan bir geribildirim beklemekle beraber 2019 Ağustos’ta programın bir 1.0 güncellemesinin olacağını belirtiyor. İtiraf etmek gerekirse beklentilerimin kat ve kat üstüne çıkan VEXcode IQ Blocks, gerek kazandığı yeni bloklar gerekse güçlü görsel yapısı sayesinde bende saatlerce kod hazırlama isteği uyandırmış durumda, herkesin seveceğinden de şüphemiz yok!

İndirme Linkleri:

Windows – https://link.vex.com/vexcode-iq-blocks-windows
Mac – https://link.vex.com/vexcode-iq-blocks-mac
Chromebook – https://link.vex.com/vexcode-iq-blocks-chromebook