Geleceğin Meslekleri
Dünyanın En Büyük Robotik Turnuvası Türkiye’de
2 Şubat 2020
EducatHUB Drone Müfredatı ile derslerinize yeni yaklaşımları ekleyin!
29 Şubat 2020

Geleceğin Meslekleri

Geleceğin Meslekleri

Geleceğin Meslekleri

Üniversite tercihleri yapıldı. Öğrenciler ve aileler sınav sonuçlarına göre, hayallerine göre, kazancına göre hatta şehirlere göre üniversite ve bölüm tercihlerini yaptılar.

Tabii ki bu tercihler bir bölüm tercihinden ibaret değil…

Bir hayat tercihi, kariyer tercihi, kişilik tercihi, gelecek tercihi…

Peki, geleceğini seçecek gençlerimizi her an değişen endüstri dünyasında hangi meslekler bekliyor?

Fütürist Ufuk Tarhan, şuan popüler olan mesleklerin gelecekte önemini kaybedeceğini söylüyor.

Peki 2020’li yıllarda nasıl bir hayatımız olacak ve hangi mesleklerin yıldızı parlayacak? Tarhan’a göre gelecek; Enerji, ekoloji, ses-görüntü-veri transferi yapan teknolojiler, biyoteknoloji, genetik, nanoteknoloji, mobil teknolojiler, robot teknolojiler ve gıda teknolojilerinde olacak.

TARHAN’A GÖRE GELECEĞİN MESLEKLERİ

• Taşeron yöneticiliği
• Değişim yöneticiliği
• Yönetici menajerliği
• Hot-line işletmeciliği
• Akıllı tedarik yöneticiliği
• Sanal market işletmeciliği
• Robotik sorunlar avukatlığı
• Senaryo tasarımcılığı
• Yapay zeka pazarlamacılığı
• Beş duyu reklam tasarımcılığı
• Soru bankası tasarımcılığı
• Elektronik gazetecilik
• Duygu tasarımcılığı
• Gen programcılığı
• Genetik ekonomi
• Kök hücre programcılığı
• Bilgi madenciliği
• Alternatif besin mühendisliği
• Franken food denetçiliği
• Siber teknoloji mühendisliği
• Ergonomi mühendisliği
• Enformasyon mühendisliği
• Nano tıp doktorluğu
• Internet mühendisliği
• Nano yapı mühendisliği

İşte geleceğin dünyasında çocuklarımızın hayatını yönlendirecek birkaç meslek;

Etik yetkilisi

Bu meslek dalı, büyük kuruluşların neyin kazançlı değil de neyin etik olduğunu anlayarak ona göre karar vermesini sağlamak için gerekli. Örneğin; bir şirket insan emeğini öncelik haline getirmeye karar verdiyse, etik yetkilisi bütün fabrikaları gezerek işin her adımında iş koşullarını gözlemlemekle yükümlü olacak.

Uzay Turizm Rehberi

Uzay uzunca bir süredir tüm insanlığın merak ettiği ve gündeminde olan bir konu. Bundan sonra da uzayı keşfetmek adına daha büyük adımlar atılacak. Uzayda yaşam fikri hepimizi heyecanlandırsa da uzayda bir turizm rehberi abartılı geliyor olabilir. Ama Uzay Turizm Rehberliği geleceğin mesleklerinden biri.

Edge Computing uzmanı

Bu meslek, IoT altyapısını tamamlayan hayali bir Fortune 500 şirketi için oluşturuldu. ‘Edge computing‘ uzmanı, şu anki internet altyapısını ‘edge computing’ kullanan merkezsizleşmiş bir internet altyapısına çevirmekten sorumlu olacak. Bu da, devasa veri hacmi için daha fazla alan ve işlem kapasitesine ihtiyaç duyan kurumların işine yarayacak.

IT ve Matematik Uzmanları

Teknolojinin bu gelişimi karşısında şaşırtıcı olmayacak bir gelişme de IT ve Matematik alanında çalışacak profesyonellerin gelecekte de oldukça revaçta olacak olması. Özellikle teknolojinin farklı alanlarında yaşanan baş döndürücü gelişmeler bugün bile ihtiyacın oldukça fazla olduğu bu meslekleri vazgeçilmez kılıyor. Siz de bu vazgeçilmez alanda ihtiyacınız olanlar hakkında bilgi edinmek ve kariyer fırsatlarını keşfetmek için toptalent.co’ya göz atabilirsiniz.

Veri dedektifi

Veri dedektifleri IoT cihazlardan ve ağlardan alınan verileri analiz ederek işletmelere ve kuruluşlara veri temelli fikirler sunacak. Şirketler, bize ürün satabilmek için hakkımızda veri toplamaya fazlaca para ve zaman ayırıyor. Veri dedektifleri ise bir adım öteye giderek cihazları inceleyip veri toplayarak insanlara daha iyi nasıl hizmet verilebileceğini araştıracak.

Robotik veya Holografik Avatar Tasarımcısı

Zamanlarının çoğunu sanal dünyalarda geçiren insanlar, gerçek dünyada biraz hayal kırıklığına uğrayabilirler. VR kıyafetlerini giymek zorunda kalmadan sanal arkadaşlarıyla veya önemli diğerleriyle etkileşim kurmak isteyebilirler. Böylece, teknoloji sonunda bu sanal arkadaşların robotik bedenlerde veya 3B hologramlarda gerçek yaşam avatarları haline gelmesine izin verebilir. Gerçek dünyada, etten kanlı insanlar kadar yaygınlaşabilirler. Ancak hayvanlar ve garip uzaylı benzeri yaratıklar da dahil olmak üzere birçok farklı form alacaklardır. Yaşadıkları sanal dünyada olduğu gibi gerçek dünyada da çekici veya yaratıcı olan özel avatarların yaratılmasına yardımcı olmak için özel tasarımcılara ihtiyaç duyulacaktır.

Yol arkadaşı

Bu meslek, biyoteknoloji sayesinde insanların daha uzun yaşayacağı ve yaşlı insanların sayısının fazla olacağı bir gelecek için tasarlandı. Bu kişilerin işi ise; refakate ihtiyaç duyan yaşlılarla yürümek ve eski güzel zamanlar hakkında anlatmak isteyebileceklerini dinlemek.

Zihin Transferi Uzmanı

Evet, bu işgal çok zor görünüyor. Fakat bazı uzmanlar bunun gerçekleşebileceğini düşünüyorlar. Bu yüzyılın sonundan önce, bir bilgisayara insan zihni yüklemek ve daha sonra aynı veya farklı insan beynine geri aktarmak için saklamak mümkün olabilir. Bazı insanlar zihinlerini kendi klonlarına, suni beyinli sentetik organizmalara veya bilinçlerini genişletmek için özel sibernetik robotlara aktarabilirler.

Yapay zeka iş geliştirme müdürü

Cognizant bu meslek dalıyla ilgili olarak, “Yapay zekanın yapamadığı ve yakın gelecekte de yapamayacağı tek bir şey var; kendini satmak.” diyor. Yapay zeka iş geliştirme müdürü, günümüzdeki bir satış görevlisinin yaptığı işin aynısını yapacak fakat bunu yapay zeka hizmetleri için gerçekleştirecek.

Enerji Sistemleri Mühendisi

Enerji yüzyıllardır insanoğlunun gündemini en çok meşgul eden konulardan biri. Ancak muhtemelen hiç bu kadar önemli olmamıştı. Ve bu önem her geçen gün artıyor. Özellikle temiz ve yenilenebilir enerji gibi konular gelecekte oldukça önemli hale gelecek, bu alandaki profesyonellere büyük fırsatlar sunacak ve enerji sistemleri geleceğin mesleklerinde büyük öneme sahip bir konu haline gelecek.

Yapay zeka destekli sağlık teknisyeni

Gelecekte insanların doktora gitmesine gerek kalmadan yapay zeka destekli sağlık teknisyenleri kapıya gelerek yazılımları sayesinde hastalık tespiti yapabilecek.

Kişiye Özel Organ Üretim Uzmanı

3 boyutlu yazıcıların hayatımıza girmesiyle bir sürü ürünün üretimi hızlanmıştı. Aynı teknoloji tıp alanında kullanılmaya başlandığında organ nakli için sırada bekleme listeleri tarihe karışacak. Bilim insanları böbrek, kalp, kulak gibi organların üretimini gerçekleştirmiş olacak. Yakında bu tür olaylar daha yaygın hale gelecek.

Robot Teknisyeni

Robotlar öğretmenin elinden işini alamayacak Fizikçi ve fütürist Prof.Dr. Michio Kaku gelecekte teknolojinin eğitim dünyasını alt üst edeceğini söylüyor ve birçok işin robotlar tarafından yapılacağını anlatıyor. Kaku, ‘Ama robotlar öğretmenlerin yerini tutamayacak. Öğrenci kontak lens takacak, bir göz kırpma ile tüm bilgiyi alacak. Ezber son bulacak. Öğretmen öğrencisine gelecekte bilgi aktarmayacak mentorluk yapacak’ diyor.

Robotların teslimattan kişisel asistanlığa kadar yavaş yavaş hayatımıza dahil olduğu günümüzden bakınca, gelecekte robotların ve robotları özel görevlere programlayacak teknisyenlerin öneminin artacağını öngörmek zor değil. Robotlara alışmamız gerekecek ve robot teknisyeni de gelecekte en çok değer kazanacak mesleklerin başında gelecek gibi görünüyor.

Yapay Zeka Eğitmeni

Teknolojinin gelişimiyle birlikte bugünlerde en çok konuştuğumuz meselelerden biri de yapay zeka. Temelde insan davranışlarının ve düşünme biçiminin makinelere öğretilmesi ve makinelerin bağımsız düşünmelerini, aksiyon almalarını amaçlıyor. Bu aksiyon, teknoloji alanında çalışacak birçok insanı da beraberinde getiriyor. Hatta fazlasıyla getirmeye başladı diyebiliriz. Yapay zeka şu an konuşulduğundan çok daha fazla konuşulacak ve belki de yapay zeka eğitmenliği geleceğin en gözde meslekleri arasında yerini alacak.

İnsan DNA Programcısı – Biyoteknolog

Biyoteknoloji son yıllarda en köklü gelişmelerin yaşandığı alanların başında geliyor. İnsan benzeri makineler yaratma misyonu, bir yandan da insan ömrünü uzatan teknolojiler geliştirme misyonuyla besleniyor. DNA çalışmaları yaparak daha güçlü, hastalıklara daha dayanıklı hatta ölümsüz insan yaratmayı amaçlayan bu çalışmalar gelecekte daha önem kazanacak ve elbette insan DNA programcılığı geleceğin mesleklerleri arasında yerini alacak.

İklim Mühendisi

İklim değişikliği ve küresel ısınma gibi konular ve ekosistemin bozulmasının insanlık için büyük sorunlar oluşturacağı fikri her geçen gün artıyor ve bu alanda yapılan çalışmalar yoğunlaşıyor. Ülkeler, iş adamları hatta girişimciler Elon Musk gibi bu konunun üzerinde çalışıyorlar. Yakın gelecekte bu sorunun derinleşeceğini ve bu alanda çalışıp çözümler üretecek profesyonellere ihtiyacın artacağını öngörmek hiç zor değil.

Veri Analisti

Günümüzde oldukça önemli olan veri analistleri özellikle büyük veri konusunda yaptıkları çalışmalar ve gelişen teknolojilerle önem kazanmaya devam ediyorlar. Gelecekte internet of things (nesnelerin interneti), big data (büyük veri) gibi teknolojilerin bu uzmanlara duyulan ihtiyacı artırmasına kesin gözüyle bakılıyor!

Genetik çeşitlilik memuru

Ayrımcı olmayan işveren’ tanımı yeni bir anlam kazanıyor. Genetik çeşitlilik memuru, şirkette çalışanların sadece farklı etnik kökenlerden ve sosyal çevrelerden gelmesine değil şirketin iş gücünün genetik olarak iyileştirilmiş ve iyileştirilmemiş kişilerin iyi bir karışımı olmasına özen gösterecek.

Drone Pilotu

Hobi olarak yaygın kullanılan drone aynı zamanda birçok film, video çekiminde hali hazırda kullanıyor. Otomobil gibi drone yarışları da mevcut. Henüz bu mesleği yapan biri ile karşılaşmamış olmanız yakın gelecek çokça adını duymayacağınız anlamına gelmiyor. Bu meslek çok yeni olmasına rağmen gelecek sadece video çekimlerinde değil insan taşımak için hatta belki askeri alanlarda bile kullanılacak.

Kişisel hafıza küratörü

Günümüzde insanlar geçmişte olmadığı kadar uzun yaşıyor fakat hafıza ve beyin sağlığı alanındaki gelişmeler yeterince hızlı gelişmiyor. Hafıza küratörleri, müşteriler için sanal dünyalar yaratarak içinde yaşamalarını sağlayacak. Bu ‘tecrübeler’ müşterinin geçmişinin gerçekçi simülasyonlarıyla desteklenecek (örneğin; kişinin çocukluğunu geçirdiği evin oturma odası.)

Gelecekte Yok Olacaklar:
1-Sigorta çalışanları
2-Finans analistleri
3-Çiftçiler
4-Gazeteciler
5-Şoförler ve pilotlar
6-İşçiler
7- Banka çalışanları
8- Tekstil çalışanı
9- Fotoğraf işlemcisi ile ilgili işlerde çalışanlar
10- Radyo veya TV spikeri

Batuhan NAR