EducatHUB Drone Müfredatı ile derslerinize yeni yaklaşımları ekleyin! Online Bilişim Robotik Kodlama Ders Müfredatı ve Eğitimi
Geleceğin Meslekleri
Geleceğin Meslekleri
29 Şubat 2020
Minecraft Online-Bilisim-Egitim-Sistemi-kapak Online Bilişim Robotik Kodlama Ders Müfredatı ve Uzaktan Eğitimi
Bir Kere Daha Eğitimde Minecraft
29 Şubat 2020

EducatHUB Drone Müfredatı ile derslerinize yeni yaklaşımları ekleyin!

Drone Kodlama Müfredatı

DEĞİŞEN DÜNYA’NIN YENİ YAKLAŞIMLARI

Hayat değişirken yaşam koşulları da değişiyor. Her gün, her dakika, her saniye aşmamız gereken farklı bir yenilikle yüz yüzeyiz. Tarihin tozlu yapraklarından çevirdiğimiz sayfalarda bir buluştan bir buluşa epey zaman geçerken şu anda her gün bir “Eureka!” sesi geliyor kulaklarımıza. 

Hızla değişen bu dünyada birer eğitimci olarak yeni nesli geleceğe hazırlarken, onları bu yeni dünyaya hazırlıklı olarak yetiştirmek de en büyük görevlerimizden biri.

Eskiden matematikte fasulyelerle, çubuklarla… toplama işlemi yaparken artık toplama işlemini teknolojik mini oyunlar ile daha eğlenceli hale getirebiliyoruz. Fasulyeleri bir anda en sevdiği çizgi film kahramanlarına dönüştürüp onları küçük bir hikayeleştirme ile bambaşka dünyaları ziyaret eder hale getirebiliyoruz. 

Ders anlatımı bu kadar keyifli olabilirken hala neden kağıt üzerinde kalan bir ağaç görselinin gölgesini hesaplayalım ki? 

Geleneksel soruları, geleceğin ve teknolojinin sorularına çeviremez miyiz?

Örneğin, yaşadığımız okul binamızın yüksekliğini, bahçemizin kaç metre kare olduğunu ya da bir EBOB ya da EKOK sorusunu, çocuklarla okul bahçesinde yapmak çok eğlenceli olmaz mıydı? Siz de öğrencileriniz ile bu heyecana dahil olmak isterseniz, bu yazının devamında drone kullanarak işleyebileceğiniz bir matematik dersi örnek ders planına ulaşabilirsiniz.

Gelecek üretimden geçiyor. AR (Augemented Reality) yavaş yavaş sektörlere indiğinde çok farklı markalar çok inovatif teknolojiler geliştirdiler. Bunlardan biri olan Marshall’ın Gör & Boya uygulaması, sektörü en heyecanlandıranlar uygulamalar arasındaydı.

 Bu uygulama, kameranızı kullanarak odanızı canlı olarak seçtiğiniz renklerle boyadığınızda nasıl duracağını görebilmenize olanak verdi. Peki kimler bu uygulamayı, çizdiği resmi boyamadan önce istediği renklerle görmek için denedi? 

Sanat, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler dersleri de bu şekilde, teknolojinin küçük sihirli dokunuşuyla çocuklar için başka dünyalara açılan kapılara dönüşebilir.

Drone neden olmasın?

Hayatımızda kullanım alanlarıyla hızlı bir şekilde yer bulan drone da öyle. Drone kullanarak ölçüm yapmak ile başlayan kısa yolculuğumuz, geliştirdiğimiz içerik ile gerçek hayattan bir kesite dönüşüverdi. 

ÖRNEK BİR DERS PLANI

Öğrenme Alanı: Sayılar ve İşlemler
Alt Öğrenme Alanı: Çarpanlar ve Katlar
Temel Beceriler: İletişim, İlişkilendirme, Akıl Yürütme
Öğretim Yöntemleri: Sorgulama, Keşfederek Öğrenme, Yaparak ve Yaşayarak Öğrenme

Kazanımlar: 

8. Sınıf: M.8.1.1.2. İki doğal sayının en büyük ortak bölenini (EBOB) ve en küçük ortak katını (EKOK) hesaplar, ilgili problemleri çözer.

6. Sınıf: M.6.1.2.5. İki doğal sayının ortak bölenleri ile ortak katlarını belirler, ilgili problemleri çözer.

  M.6.1.7.3. Aynı veya farklı birimlerdeki iki çokluğun birbirine oranını belirler.

 Gerekli Materyaller: 

  • Drone
  • Cep telefonu veya tablet
  • Mezure
  • Kağıt
  • Kalem
  • Tello uçuş uygulaması

Problem: Okulun bir cephesine Türk bayrağı asılmıştır. Fakat bayrak her rüzgarda dalgalanarak ters dönmektedir. Bu yüzden bayrağın çevresine köşelere de gelmek şartıyla eşit aralıklarla en az miktarda delikler açılarak bu noktalardan iplerle bağlanması gerekmektedir. Bayrağı tekrar sökmeden bunu nasıl ölçebiliriz? 

Aktivite:

  1. Sınıf gruplara ayrılır.
  2. Okulun bayrak asılmış olan duvarı drone ile fotoğraflandırılır.
  3. Öğrencilerden okul duvarının genişliğini ölçmesi beklenir.
  4. Çekilen fotoğrafta okul duvarının genişliği ve yüksekliği belirlenir.
  5. Okul duvarının gerçekteki genişliği ile fotoğraftaki genişliği arasında ilişki kurulur. (Burada 6. sınıf öğrencileri için Oran-Orantı konusu ile ilişkilendirerek uzunluk hesabı ya da alan hesabı ile ilgili çalışmalar da yapılabilir.)
  6. Böylece fotoğrafta okul duvarının ve bayrağın genişliği ile yüksekliğinden gerçekteki genişlik ve yükseklikler hesaplanır.
  7. Burada Türk Bayrağı’nın standart ölçülere sahip olduğunu bilen öğrenciler bu bilgiyi kullanarak daha az adımda sonuca ulaşabilir.
  8. Genişlik G ile, boy L ile gösterilirse L= 1,5 x G eşitliği vardır.
  9. Öğrenci okul duvarının genişliğini mezura ile ölçer. Fotoğrafta kaç santimetre olduğunu belirleyerek bir oran belirler. Bu orandan bayrağın genişliğini hesaplar. En son adımda da genişliğin 1,5 katını bularak bayrağın boyunu bulmuş olur.
  10. Bulunan ölçümler sonucunda bayrağın çevresine açılacak olan deliklerin kaç cm aralıklarla olması gerektiğini EBOB ile hesaplar.
  11. Bayrağın genişlik ve boy uzunluklarının en büyük ortak böleni (EBOB) bulunur. Bayrağın çevre uzunluğu bulunan EBOB’a bölünür. Böylece kaç delik açılması gerektiğini bulmuş olur.

Doğrulama:

Türk Bayrağı’nın daha önceden uzunluk ve genişliği bulunur. Sonuca en çok yaklaşan takım en iyi ölçer rozetini alır.

ÖRNEK UYGULAMA*

*Akıllıtahta uzunluk ölçüleri bilinen okul duvarı, yeşil kağıt ise temsili bayrak olarak kullanılmıştır.

Gerçekte akıllı tahtanın eni: 117 cm
Fotoğrafta akıllı tahtanın eni: 2,5 cm
Fotoğrafta kağıdın eni: 0,5 cm
Fotoğrafta kağıdın boyu: 0,7 cm
Gerçekte kağıdın eni = 0,5 x 117 / 2,5 = 23,4 (yaklaşık 22 alalım)
Gerçekte kağıdın boyu = 0,7 x 117 / 2,5 = 32,76 (yaklaşık 33 alalım)
EBOB (22, 33) = 11 cm iki delik arası mesafe
Açılacak delik sayısı = Kağıdın çevre uzunluğu / İki delik arası mesafe 
  = 2(22+33) / 11 = 10 tane delik açılmalı.

Büşra İrem KAYA – Matematik Öğretmeni
Meltem ÖKSÜZ KARAGÖZ – Eğitim Teknolojileri Uzmanı, Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

EducatHUB’da yer alan Drone müfredatı Erkan Ulu Okulları tarafından hazırlanmıştır.

ERKAN ULU OKULLARI
www.erkanulu.k12.tr