Yeni Arduino NANO Serisi – Daha Güçlü, Daha Gelişmiş Online Bilişim Robotik Kodlama Ders Müfredatı ve Eğitimi
Sağlıkçılar için 3 Boyutlu maske üretim desteği Online Bilişim Robotik Kodlama Ders Müfredatı ve Uzaktan Eğitimi
3 Boyutlu Destek Projesi
25 Mart 2020
Scratch-Ev-Etkinlik Online Bilişim Robotik Kodlama Ders Müfredatı ve Uzaktan Eğitimi
Scratch 3 Ev Etkinliği: Hatayı Bul ve Düzelt
28 Mart 2020

Yeni Arduino NANO Serisi – Daha Güçlü, Daha Gelişmiş

Yeni-Arduino-Nano-Serisi Online Bilişim Robotik Kodlama Ders Müfredatı ve Eğitimi

Arduino, üzerinde Giriş/Çıkış bağlantı noktaları bulunan ve Processing/Wiring dilini kullanan açık kaynak bir geliştirme platformudur. Donanım olarak, Atmel AVR mikrodenetleyici ve giriş/çıkış bağlantı noktalarına sahip bir karttan oluşur. Arduino kartlar ile elektronik projeler hazırlamak, Arduino IDE ile de hızlı bir şekilde program yazmak çok kolay bir hale geldi.

Şu an Arduino’nun birçok modeli bulunmaktadır. Küçük projelerde kullanmak için yapılan Arduino pro microlar’dan, daha fazla pin sayısına ihtiyaç duyulan projeler için Arduino mega’ya, giyilebilir teknolojiler için geliştirilen lilypad’e kadar ihtiyaç duyulan tüm projeler için bir arduino modeli bulunmaktadır.

Endüstri 4.0 kavramı ile nesnelerin interneti, cihazların birbirleri ile haberleşmesi, kullanıcılar ile etkileşime girme, veri işleme, makine öğrenmesi ile tahminlerde bulunma gibi kavramlar daha önemli hale gelmiştir.

Arduino bu işlemler için wifi, bluetooth, ethernet, gsm shield gibi ek bileşenler kullanarak açığını kapatmaya çalıştır. Fakat artık büyük dönüşümden kaçamayacak noktaya gelmişti.

Arduino geçtiğimiz temmuz ayı sonlarında geliştiricilerin beğenisine sunduğu Nano Every, Nano 33 IOT, Nano 33 BLE ve Nano BLE Sense isminde 4 yeni Nano modelini duyurdu.

Yeni-Arduino-Nano-Serisi
Nano Every
Bu yeni Nano grubu kartlar eski Nanolar için üretilmiş shiled’lere uyumludur. Her yeni kart daha güçlü işlemcilere sahip olmasına rağmen düşük güç tüketimine sahiptir.

Yeni nano serisinin en ucuz ve en düşük özellikli olan modeli Nano Ever, ATMega4809 mikrodenetleyicisine sahip, 20 MHz’de çalışıyor ve 48KB Flash ve 6KB RAM ile gelmektedir.
Yeni-Arduino-Nano-Serisi
Nano 33 IOT
Nano 33 IOT modeli, Arduino IoT cloud ile uyumludur, şifreleme anahtarlarını kendi içerisinde depolayan ve TLS güvenli bağlantı sağlayan bir çip ile gelmektedir. Aynı zamanda altı eksenli ivme ölçere sahiptir.
Yeni-Arduino-Nano-Serisi
Nano 33 BLE
Nano 33 BLE adından da anlaşılacağı gibi en belirgin özelliği bluetooth desteğidir, NRF52480 Mikrodenetleyicisine sahip Nano 33 BLE 64 MHz’de çalışıyor ve 1MB Flash ve 256KB RAM ile gelmektedir.
Yeni-Arduino-Nano-Serisi
Nano 33 BLE Sense
Son olarak, Nano 33 BLE Sense giyilebilir projelerde kullanılmak üzere bazı ekstra sensörler ile gelmektedir. Nano 33 BLE Sense, Nano 33 BLE ile aynı temel teknik özelliklere sahiptir. Kart üzerinde dokuz eksenli ivme ölçer, sıcaklık, basınç, nem, ışık, mikrofon, renk ve hareket sensörleri bulunmaktadır.

Tüm Nano 33 kartlarda 32 bitlik Arm Cortex mikrodenetleyici bulunmaktadır.

Nano 33 kartlar ile çalışırken dikkat edilmesi gereken büyük şey ise kartların klasik Arduino kartlarında çalıştığımız 5V ile çalışmaması, Nano 33 kartlar 3.3V ile çalışmaktadır. İsimlerindeki 33 kodu da bu 3.3V’tan gelmektedir. Ayrıca Arduino kartları 7-12V arasında besleyebilirken, yeni Nano serisindeki kartlar 5-21V arasında gerilim ile beslenebilir.

Özellikle Nano 33 BLUE Sense modeli gelişmiş özellikleri, dahili sensörleri ile çok kullanışlı bir kart olduğunu göstermektedir. Şu an için pek yaygın olmayan kart ile yapılmış bir çok projeyi ileride duyacağız.

Bu yeni nesil kartlar ile yapılmış bir çok etkinliği ileriki zamanlarda EducatHUB’ın Arduino ile Akıllı Cihaz Tasarımı müfredatında göreceksiniz.

Cumhur TORUN
https://educathub.com/cumhur-torun/
https://twitter.com/cumhurtorun